Παρασκευή 3 Νοεμβρίου 2017



εmotions, ένας κόσμος συναισθημάτων!!!

Μια εξαιρετικά στοχευμένη και δομημένη περιήγηση στην ψυχή του ανθρώπου, τα πάθη της οποίας εκφράζονται μέσα από το φίλτρο της αρχαίας τέχνης, προσέφερε η Υπεύθυνη Αγωγής Υγείας της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Β’ Αθήνας κα. Λίτσα Φρυδά σε ικανό αριθμό εκπαιδευτικών την Πέμπτη 2 Νοεμβρίου 2017 το μεσημέρι στην έκθεση «εmotions, ένας κόσμος συναισθημάτων» στο Μουσείο της Ακρόπολης.
Πρόκειται για μια σπάνια και σημαντική σύμπραξη του με το  Ίδρυμα Ωνάση. Με τη βοήθεια έμπειρου αρχαιολόγου, περιδιαβήκαμε την αφηγηματική έκθεση με εκθέματα από τα σπουδαιότερα μουσεία του κόσμου που διηγείται και φωτίζει το αθέατο σύμπαν των συναισθημάτων στην προσωπική, κοινωνική και πολιτική ζωή του αρχαίου κόσμου.
Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά ο ξεναγός «Την πορεία του επισκέπτη υποδεικνύει μια τεράστια σπείρα με κατακόρυφα «λάβαρα» από βινύλιο σε πολλές αποχρώσεις του κόκκινου χρώματος -από το ρόδινο ανοιχτό έως το βαθύ και σκοτεινό κόκκινο-, που αντιστοιχούν συμβολικά στην ποικιλία και την ένταση των συναισθημάτων. Παράλληλα, η σπείρα αυτή αγκαλιάζει τα δύο κεντρικά εκθέματα, τα λαμπρά αγάλματα του Έρωτα και του Πόθου που αναδύονται μέσα από άφθονο φως, ενώ απέναντι, μέσα σε μια σκοτεινή εσοχή, παρουσιάζεται υποφωτισμένη η τοιχογραφία με τη θυσία της Ιφιγένειας στην οποία καταγράφονται δυνατά συναισθήματα ενοχής, απελπισίας, μανίας, κάθαρσης και προσμονής.» Οι κύριες εκθεσιακές ενότητες είναι: 1. «Η τέχνη των συναισθημάτων – τα συναισθήματα στην τέχνη» - 2. «Οι χώροι των συναισθημάτων», με υποενότητες «Ο ιδιωτικός χώρος», «Το πεδίο της μάχης», «Ο δημόσιος χώρος», «Οι ιεροί χώροι» και «Το νεκροταφείο» -3. «Τα αλληλοσυγκρουόμενα συναισθήματα» - 4. «Τα ανεξέλεγκτα συναισθήματα» και 5. «Μήδεια».
Τα βασικά συναισθήματα που αποθησαυρίστηκαν στην καρδιά μας αποχωρώντας είναι σίγουρα, μεταξύ άλλων, εκείνα που δικαιώνουν την ανθρώπινη ύπαρξη χθες, σήμερα και αύριο!  
Είναι η αέναη πάλη για το καλό, με το κακό, με το προσωπείο!
Είναι όμως η κάθαρση που επέρχεται μέσα από την υγιή, συνεχή και στοχευμένη κοινωνική, πολιτική, πολιτιστική, εκπαιδευτική αναστροφή με τον άνθρωπο ως πρόσωπο!