Τετάρτη, 16 Μαρτίου 2016

Αναδημοσίευση από το www.ionianet.gr
ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΟΜΙΛΙΕΣ ΓΙΑ
ΤΗ «ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗ ΣΧΕΣΕΩΝ ΓΟΝΙΩΝ ΚΑΙ ΕΦΗΒΩΝ» ΣΤΟ 6ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ Ν. ΙΩΝΙΑΣ
Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 6ου Γυμνασίου Ν. Ιωνίας διοργάνωσε μια ενδιαφέρουσα παρουσίαση με θέμα: «Οικοδομώντας δυναμικά τις σχέσεις γονέων και εφήβων», που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη (9/3) το απόγευμα, στο αμφιθέατρο του 6ου Γυμνασίου, με ομιλητές: τον υπεύθυνο του Συμβουλευτικού Σταθμού Νέων της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Β΄ Αθηνών  κ. Αθανάσιο Ραφτόπουλο, και τη Σχολική Ψυχολόγο της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Β΄ Αθηνών, κ. Αθανασία Σκαμπαρδώνη.
Μέσα από παραδείγματα και συγκεκριμένες παροτρύνσεις, ο κ. Ραφτόπουλος έδωσε μια σφαιρική εικόνα σχετικά με το πώς μπορούν οι γονείς να οικοδομήσουν δυναμικά τις σχέσεις τους με τα έφηβα παιδιά τους, ενώ η κ. Σκαμπαρδώνη αναφέρθηκε στην εξάρτηση αρκετών εφήβων από το διαδίκτυο, λέγοντας χαρακτηριστικά πως: «Ειδικά για την εφηβεία φαίνεται πως το διαδίκτυο αποτελεί μια διέξοδο, που όμως δεν είναι ασφαλής, αν το παιδί δεν έχει θωρακιστεί σωστά, πρώτα από τους γονείς του, για να μπορέσει να διαχειριστεί τους κινδύνους, να τους αντιμετωπίζει και να κάνει σωστή χρήση του μέσου!», κι ακόμη περιέγραψε τα χαρακτηριστικά που μπορεί να παρατηρήσει ένας γονιός, προκειμένου να αντιληφθεί αν το παιδί του έχει φτάσει σε σημείο εξάρτησης, τονίζοντας πως: «Καλό είναι οι γονείς να μιλούν με τα έφηβα παιδιά τους, και να τους εξηγούν κάποια πράγματα για διάφορα θέματα, ώστε να μην παραπλανούνται ή παρερμηνεύουν πληροφορίες για ζητήματα που τους ενδιαφέρουν, τα οποία βρίσκουν και διαβάζουν στο διαδίκτυο, κι εκεί να διατρέχουν τον μεγάλο κίνδυνο να ξεφύγουν από το πλαίσιο του φυσιολογικού και να το χρησιμοποιούν αλόγιστα!».
Επίσης, η κ. Σκαμπαρδώνη αναφέρθηκε στους τρόπους με τους οποίος ένας έφηβος μπορεί να χρησιμοποιεί το διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δίχως να διατρέχει κινδύνους, ενώ η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τις ερωτήσεις του πολυπληθούς Ιωνιώτικου κοινού, που με το παρόν του έδειξε έμπρακτα το ενδιαφέρον του για μια σοβαρή ενημέρωση πάνω σε ζητήματα που αφορούν στις σχέσεις καθενός γονιού με τα έφηβα παιδιά τους.

Παναγιώτα Σούγια
Πηγή: http://www.ionianet.gr/content.php?id=12378