Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2016

ΕΝΩΣΗ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΔΗΜΟΥ ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΚΟΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΙΔΑ: «ΜΑΘΗΤΕΣ ΣΤΗΝ ΕΦΗΒΕΙΑ ΚΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΓΟΝΙΩΝ»
Ημερίδα με θέμα: «Μαθητές στην εφηβεία και ο ρόλος των γονιών», πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα (22/2) το απόγευμα, στο θέατρο του σχολικού συγκροτήματος του 1ουΓυμνασίου, 1ου Λυκείου και Εσπερινών Σχολείων Ν. Ιωνίας, με μεγάλη συμμετοχή κόσμου, ενδεικτικό του ενδιαφέροντος των γονιών για το σοβαρό αυτό θέμα.
Στην εκδήλωση, που διοργάνωσε η Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Δήμου Ν. Ιωνίας, σε συνεργασία με το 1ο Γυμνάσιο της πόλης μας, με στόχο τη στήριξη των μαθητών και των οικογενειών τους, με δεδομένο το γεγονός πως η εφηβεία είναι μια δύσκολη περίοδος τόσο για το ίδιο το παιδί, όσο και για τους ανθρώπους που το περιβάλλουν, μίλησαν οι εισηγητές του Συμβουλευτικού Σταθμού Νέων της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Δ.Δ.Ε.) Β΄ Αθήνας κ.κ.: Αθανάσιος Ραφτόπουλος, καθηγητής και υπεύθυνος του Σταθμού, Αναστασία Θεοδώρου, Σχολική Ψυχολόγος,Εύα Καραδήμα, Κοινωνική Λειτουργός, και Αθανασία Σκαμπαρδώνη, Κλινική Ψυχολόγος.


Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο Πρόεδρος της Ένωσης Γονέων Ν. Ιωνίας, κ. Χρήστος Σταθόπουλος, καθώς και η Διευθύντρια του 1ου Γυμνασίου κ. Θεοδώρα Αλιβάνιστου, κι αμέσως μετά, ο υπεύθυνος του Συμβουλευτικού Σταθμού Νέων της Δ.Δ.Ε. Β΄Αθήνας, κ. Αθανάσιος Ραφτόπουλος ξεκίνησε την εισήγησή του, λέγοντας μεταξύ πολλών άλλων πως: «Μια ισχυρότατη διαταραχή, που «κυκλοφορεί» σήμερα στο σχολείο είναι η λεγόμενη ψυχολογική κόπωση. Δηλαδή, μιλάμε σε ανθρώπους και δεν μας ακούν ή μας μιλούν και δεν ακούμε, με αποτέλεσμα: ενώ πολλοί άνθρωποι έχουν την ίδια πληροφορία δεν έχουν τον ίδιο συγχρονισμό αντίληψης!», και μάλιστα, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο κ. Ραφτόπουλος, προχώρησε στη διεξαγωγή ενός διαδραστικού πειράματος με το κοινό, αποδεικνύοντας πως η κούραση και άλλοι παράγοντες μπορεί να επηρεάζουν την αντίληψη ενός ατόμου και πως την ίδια περιγραφή μπορεί καθένας να την αντιληφθεί διαφορετικά!
Επίσης, ο κ. Ραφτόπουλος επισήμανε πως: «Το πρώτο βασικό αντικείμενο το οποίο προσπαθούμε να χειριστούμε είναι η λεγόμενη ψυχοκοινωνική υγεία των παιδιών, το δεύτερο είναι ο λεγόμενος εκφοβισμός στο σχολείο, και το τρίτο είναι το κομμάτι των διαφόρων εξαρτήσεων, όπως με τα κινητά, το διαδίκτυο, το αλκοόλ, ακόμη και της τροφής!», προτρέποντας πολλές φορές τους ακροατές γονείς να μη διστάζουν να αναζητούν την επικοινωνία με την Υπηρεσία του Συμβουλευτικού Σταθμού Νέων.
Ακολούθησαν οι υπόλοιπες εισηγήσεις, τα γενικά συμπεράσματα των οποίων συμπυκνώνονται στην αποδοχή πως η εφηβεία είναι η κατ’ εξοχήν κρίσιμη περίοδος μεταξύ παιδικότητας και ενηλικίωσης, με έντονες βιολογικές, γνωστικές και ψυχοκοινωνικές αλλαγές στη ζωή των εφήβων.
Επίσης, επισημάνθηκε πως στη φάση της εφηβείας παρατηρείται έντονα μια αμφισβήτηση του παιδιού στον εαυτό του και στους γονείς του, και ότι ο έφηβος μπορεί να παρουσιάσει: τάση για απομόνωση, νευρικότητα, έντονες ψυχολογικές μεταπτώσεις, εχθρικές και επιθετικές συμπεριφορές προς τους γύρω του, αποστροφή από τις σχολικές υποχρεώσεις, εναντίωση σε κάθε μορφή εξουσίας, έλλειψη αυτοπεποίθησης, εκτεταμένη ενασχόληση με σεξουαλικά ζητήματα κ.τ.λ. .
Ακόμη, τονίστηκε πως οι γονείς, στη συγκεκριμένη φάση ανάπτυξης των παιδιών τους, θα πρέπει να θυμούνται και τις δικές τους αντίστοιχες συμπεριφορές, όταν βρίσκονταν οι ίδιοι στην εφηβεία, να δείχνουν υπομονή και πραγματικό ενδιαφέρον για τις ανάγκες των έφηβων παιδιών, να είναι κοντά τους και να τους δείχνουν την αγάπη τους χωρίς συμβιβασμούς, να είναι καλοί ακροατές των προβληματισμών τους, αλλά και να θέτουν με εύσχημο τρόπο κάποια όρια, που είναι απαραίτητα για να είναι ασφαλή τα παιδιά τους σε όλα τα επίπεδα.
Επιπλέον, αναφέρθηκε πως οι συνεχείς απαγορεύσεις δεν κάνουν καλό, αλλά ούτε και οι άνευ όρων παροχές και ελευθερίες, ότι οι έφηβοι χρειάζονται καθοδήγηση με αγάπη, αλλά και με σεβασμό της προσωπικότητάς τους, ότι πρέπει να παροτρύνονται ώστε να λαμβάνουν πρωτοβουλίες και να αναλαμβάνουν ευθύνες, προκειμένου να αναπτύξουν αισθήματα αυτονομίας και υπευθυνότητας, ότι δεν πρέπει οι γονείς να έχουν πολύ υψηλές προσδοκίες από τα παιδιά τους, και ασφαλώς να μην τα κατακρίνουν κάθε φορά που οι προσδοκίες τους δεν επιτυγχάνονται από αυτά.
Τέλος, υπερτονίστηκε η αναγκαιότητα ύπαρξης ήρεμου οικογενειακού περιβάλλοντος και μιας υγιούς σχέσης αγάπης και εμπιστοσύνης μεταξύ γονιού και εφήβου!
Μετά την ολοκλήρωση των εισηγήσεων ακολούθησαν ερωτήσεις του κοινού, στις οποίες απάντησαν οι ομιλητές.
Αξίζει να σημειωθεί πως παράλληλα με την Ημερίδα, στον ίδιο χώρο διεξάγονταν και οι εκλογές του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Γυμνασίου Ν. Ιωνίας.

Απόστολος Σαλονικίδης
Ο υπεύθυνος του Συμβουλευτικού Σταθμού Νέων της Δ.Δ.Ε. Β΄Αθήνας, κ. Αθανάσιος Ραφτόπουλος

Πηγή: http://www.ionianet.gr/content.php?articlesPage=2&id=12264