Τρίτη 5 Μαΐου 2015

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΡΙΗΜΕΡΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ
ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ Comenius - Regio 2013-2015
ΤΗΣ Δ/ΝΣΗΣ Δ.Ε. Β' ΑΘΗΝΑΣ

Στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Comenius - Regio 2013 – 2015 της Δ.Δ.Ε. Β΄ Αθήνας: "Εκφοβισμός των Εφήβων: Τρόποι πρόληψης και αντιμετώπισης στο σχολικό περιβάλλον Ελλάδας και Kύπρου", οργανώνεται τριήμερο συνέδριο.
Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί
την Παρασκευή 08-05-2015, 08:30 - 16:00 στο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Μεταμόρφωσης, Κτήμα Δηλαβέρη, Λητούς και Λεωφ. Κύμης, Μεταμόρφωση,
το Σάββατο 09-05-2015, 09:30 - 16:00 στην αίθουσα Jacqueline de Romilly του Υ.ΠΟ.ΠΑΙ.Θ., Ανδρέα Παπανδρέου 37, Μαρούσι και
την Κυριακή 10-05-2015, 09:30 - 16:00 στο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Μεταμόρφωσης, Κτήμα Δηλαβέρη, Λητούς και Λεωφ. Κύμης, Μεταμόρφωση.



Για περισσότερα δείτε και  http://srv-dide-v-ath.att.sch.gr/dide/
ΑΥΤΟΕΚΤΙΜΗΣΗ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΞΟΥΘΕΝΩΣΗ ΤΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ.[1]
 (ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗΣ)

Τσίρος Χαράλαμπος
Ph.D., M.Sc. (Eng.), M.Sc. (Eng.), B.Sc.(Soc.Sc.),B.Sc.(Ed.,) D.I.C.
Διδάσκων  (Π.Δ.407/80) Πανεπιστημίου Πελοποννήσου
Παπαπέτρου Σάββας
Ph.D., Κοινωνικός Ψυχολόγος - ερευνητής.
0. Εισαγωγή
Το σύνδρομο της επαγγελματικής εξουθένωσης συνίσταται από τις παραμέτρους της συναισθηματικής εξάντλησης, της αίσθησης των μειωμένων επαγγελματικών επιτευγμάτων και της αποπροσωποίησης (Maslach και Jackson,1986). Το σύνδρομο  αυτό στον εκπαιδευτικό σχετίζεται με το επίπεδο της αυτοεκτίμησης του και αυτό με τη σειρά του με την επαγγελματική του δραστηριότητα είτε ως διδάσκων είτε ως σύμβουλος.“ Όσο καλός και αν είσαι, όσα και αν δίνεις στην δουλειά σου, συχνά απλά δεν πρόκειται να προσεγγίσεις τα παιδιά. Αισθάνοµαι ότι βάζεις πολύ περισσότερα στη δουλειά σου από όσα παίρνεις πίσω. Αυτή η συνειδητοποίηση είναι πολύ καταθλιπτική.” (καθηγητής Φυσικής, δηµοσιευµένο στο Blase, 1982, από Van Horn at el., 1999)
 Η αυτοεκτίμηση, δηλ. η συναισθηματική διάσταση του συστήματος του εαυτού, είτε ως προβλεπτικός παράγοντας είτε ως αποτέλεσμα, αποτελεί μία πολύ σημαντική παράμετρο της διαδικασίας της λειτουργίας του εκπαιδευτικού συστήματος γενικότερα και της μάθησης ειδικότερα. Ο  μαχόμενος εκπαιδευτικός, ο σχολικός σύμβουλος αλλά και το στέλεχος της διοίκησης  έχει, πολύ συχνά, να αντιμετωπίσει καταστάσεις πιεστικές προς το δικό του σύστημα του Εαυτού, τις οποίες εάν δε μπορέσει να αντιμετωπίσει με επιτυχία τότε ούτε το μαθητή  δε θα μπορεί να βοηθήσει. Αλλά και από την πλευρά του μαθητή, η ακαδημαϊκή αυτοαντίληψη έχει θετική συνάφεια με τη σχολική του επίδοση (Τσίρος Χ., 2007) .